بارها شنیده ایم که کتاب بهترین دوست انسان است اما باید کمی در مورد این حرف تأمل کرد. بله کتاب مانند دوست انسان است اما آیا بهترین دوست است؟ و آیا هر دوستی را می توان برای دوستی برگزید؟
دقت در این مسأله خیلی مهم است یعنی همانطور که دوستان می توانند خوب یا بد باشند کتابها هم خوب و بد دارند. چه بسا دوستی که گمراه کننده باشد و فردی را به فساد و تباهی بکشاند و چه بسا کتابی که فرد را گمراه کرده و به تباهی بکشاند. از همین روی است که در اسلام، بحث کتب ضاله یعنی کتابهای گمراه کننده مطرح است. و این نشان میدهد که اسلام هر کتابی را نمی پذیرد و توصیه نمی کند بلکه برخی از آنها را مضر هم می داند و البته به این هم نباید اکتفا کرد بلکه باید تناسب هم رعایت شود به این معنا که چه بسا کتابی خوب هم باشد اما متناسب با خواننده آن نباشد و همین عدم تناسب باعث گمراهی و انحراف شده و یا حداقل مشکلاتی برای خواننده به وجود آورد. یک شخص ده ساله و یک شخص بیست ساله شاید هر دو خوب باشند اما دوستی یک ده ساله با یک بیست ساله و یک بیست ساله با یک ده ساله در شرایط معمولی کاری بس غلط و مشکل آفرین است هم از حیث اجتماعی هم از حیث فرهنگی.
لذا نباید هر کتابی را خواند. و به همین منظور در انتخاب کتاب و انتخاب دوست باید با یک کارشناس کتاب شناسی در رشته مورد نظر و همچنین کارشناس دوست شناسی مشورت نمود.
در اعصار گذشته علمایی بوده اند که برای شاگردانشان هم کتاب خوب و متناسب با آنها معرفی می کردند هم دوست و رفیق متناسب برای آنها انتخاب می کردند و شاگردان نیز این را فهمیده بودند که هر کتاب و هر دوستی برای آنها نمی تواند مفید باشد و باید با مشورت اهل فن، این امر صورت پذیرد.
عده ای هستند که کتابخانه های چند صد جلدی دارند اما هیچکدام از آن کتابها برای آنها مفید نیست اما گاهی یک کتاب خوب و متناسب با فرد، می تواند او را رشد و تعالی دهد.
در هر حال در تبلیغات گسترده ای که در فرهنگ کتابخانی می شود باید به این چند نکته مهم دقت نمود و گرنه در آسیبهای فرهنگ غلط که هم اکنون نیز با آنها مواجهیم غرق خواهیم شد و به جای رشد و پویایی با رکود و فساد، همراه خواهیم شد.
[ دوشنبه 96/2/18 ] [ 7:18 عصر ] [ فتیان ]