حداقل برنامه هایی که برای محفل اهلبیت باید ترتیب داده شود تا دارای ثمر و نتیجه باشد، برقرار کردن چند امر مهم است :
الف) تلاوت قرآن و زیارت یا دعای مأثور
ب) منبر ( ارائه سخنرانی پیرامون علوم و معارف اسلامی )
ج) مرثیه خوانی و منقبه خوانی
د) پذیرایی
الف) تلاوت قرآن و زیارت یا دعای مأثور :
همانطور که مسجد مکان اختصاصی قرآن است محفل نیز مکان عترت است و هر دو در کنار یکدیگر بوده و جدایی ناپذیرند لذا باید حتماً همانطور که در مسجد تلاوت قرآن و صلات ظاهری اقامه می شود، در محفل هم زیارت و دعای مأثور که صلات جماعت باطنی است برگزار شود و اگر چنین نشود هیچگاه شعر خوانی و سینه زنی یا کف زنی جای آن را نمی گیرد همانطور که طرح احکام جای اقام? صلات و تلاوت قرآن را در مسجد نمی گیرد.
ب) منبر ( ارائه سخنرانی پیرامون علوم و معارف اسلامی ):
منبر هم باید توسط عالمانی که خودشان تحت تعلیم و تربیت عالم ربّانی به تخصص رسیده اند برقرار شود طوری که پا را از گلیم خود درازتر نکنند و اگر در سیره و سنت تخصص ندارند حرفی نزنند بلکه در حدّ تخصصشان به بیان عقاید حقه ، اخلاق حسنه و اعمال صالحه بپردازند.
ج) مرثیه خوانی و منقبه خوانی :
اگر اهلبیت عصمت و طهارت کسانی مثل فرزدق، دعبل، سید حمیری و دیگران را تشویق می کردند به خاطر توجه دادن به منقبه بود نه مدیحه، چرا که از مدیحه سرایی معرفتی و حرکتی ایجاد نمی شود زیرا مدیحه فقـط به به و چه چه است. امّا منقبه خوانی نشان دادن مقام و جایگاه و فضایل اهلبیت با زبان هنر است. فضائل اهلبیت خصوصاً امیرالمؤمنین نباید به دست فراموشی سپرده شود و این وظیفه بر عهده منقبه خوانان است این هم باید مورد توجه قرار گیرد که فقط در ایام شهادت باید مرثیه خوانی شود و از گریز زدن به مصائب اهلبیت در ایّام موالید باید پرهیز نمود چرا که اهلبیت فرموده اند شیعیان ما در شادی ما شاد و در غم ما غمگین هستند و اگر چنین نباشیم به هر طریقی که باشد از شیعیان نخواهیم بود.
د) پذیرایی :
در پایان مجالس از مائده متبرکی نیز استفاده می گردد تا همانطور که عقل و روح توسط معارف و مناقب سیراب شده است جسم نیز از محفل اهلبیت بهره ور گردد. البته باید در این زمینه نیز از هر گونه اسراف و تبذیر جلوگیری کرد.
[ شنبه 92/8/18 ] [ 12:22 عصر ] [ فتیان ]