یکی از مشکلات بزرگ این است که افراد روش تصمیم درست را نمی دانند لذا یا نمی توانند تصمیم بگیرند و یا در تصمیم گیری دچار اشتباه می شوند. به همین دلیل برآن شدیم که به طور مختصر مراحل تصمیمگیری را بیاوریم. باشد که برای مومنین، کمکی باشد. مراحل تصمیم گیری عبارتند از:
1- اخذ اطلاعات در مورد موضوع و آگاهی در آن.
این اطلاعات باید چهار خصوصیت داشته باشند.
الف) صحیح باشند: یعنی اطلاعات غلط و اشتباه نباشند.
ب) کافی باشند: یعنی اطلاعات ناقص نباشند و به اندازه ای باشند که بتوان همه جوانب را سنجید.
ج) مربوط باشند: یعنی اطلاعات نامربوط نباشند. عده ای اطلاعات صحیح و کافی به دست می آورند اما هیچ ربطی به موضوعی که می خواهند تصمیم گیری کنند ندارد.
2- مشورت با عاقلی که در مورد موضوع، علم داشته باشد و همچنین مغرض و حسود نباشد تا به شما درست مشورت دهد.
3- تصفیه افکار (پالایش افکار): یعنی باید پس از جمع آوری اطلاعات و مشورت، جمع بندی کرده و اطلاعات را سبک و سنگین کند.
4- حزم (آینده نگری): یعنی در مورد تصمیمی که می خواهد بگیرد احتمالات آینده را بررسی کرده و دور اندیشی کند.
5- استظهار (پشت گرمی): یعنی برای اجرای تصمیم خود حتما یک پشت گرمی داشته باشد مخصوصا افرادی که در تصمیم مورد نظر می توانند پشت گرمی باشند که حق تعالی و اولیائش هستند.
6- عزم (اراده قاطع): پس از اینکه مراحل قبل را پشت سر گذاشت باید هر نوع شک و تردید را از خود دور کند و اراده قاطع بر انجام کار پیدا کند.
7- توکل: در انجام تصمیم گرفته شده باید به خداوند متعال توکل کرد زیرا فرموده اند که رهرو گر صد هنر دارد توکل بایدش. و بدون حق تعالی هیچ کاری مفید نخواهد بود.
8- احتیاط: باید در انجام تصمیم جوانب احتیاط را هم از دست نداد و بی گدار به آب نزد که اگر احتیاط نکنیم گاهی ممکن است که از جایی که فکرش را نمی کنیم دچار مشکل شویم.
[ شنبه 93/5/18 ] [ 1:13 عصر ] [ فتیان ]